Президентът на Гватемала Алехандро Джаматей призова по време на официална визита в

...
Президентът на Гватемала Алехандро Джаматей призова по време на официална визита в
Коментари Харесай

Президентът на Гватемала изрази силна подкрепа за Тайван

Президентът на Гватемала Алехандро Джаматей призова по време на публична аудиенция в Тайван държавните управления по света да зачитат суверенитета на демократичния самоуправляващ се остров, за който комунистически Китай претендира, съобщи Асошиейтед прес. 

Посещението се организира на фона на усилването напоследък на опитите на Пекин да изолира Тайван.

Гватемала е една от дребното страни, които поддържат публични връзки с Тайван вместо с Китай. Законодатели от Съединени американски щати и Европа посетиха напоследък острова, с цел да изразят поддръжка на фона на опитите на Пекин да сплаши Тайпе. Съединените щати и европейските страни обаче поддържат публични връзки с Китайската национална република (КНР). 

Тайван и Китай се разделят през 1949 година след революция. Тайван в никакъв случай не е бил част от КНР, само че тя счита, че островът би трябвало да се причисли към нея, и споделя, че ще употребява мощ, в случай че е належащо.

" Бих желал да прикани интернационалната общественост и свободния свят да се стремим да зачитаме суверенитета и териториалната целокупност на Тайван ", съобщи гватемалският президент Алехандро Джаматеи в тирада пред тайванския парламент. Той акцентира, че другарството сред Гватемала и Тайван е " солидно като канара ".

Посещението ми е " проява на нашата твърда поддръжка за вашата страна и на уговорката ни да пазиме суверенитета и териториалната си целокупност, както и на твърдото ни опълчване на задграничната експанзия ", добави гватемалският президент.

Китай на президента Си Цзинпин все по-често изпраща изтребители и бомбардировачи наоколо до Тайван и изстрелва ракети в морето, с цел да всее ужас на острова. Броят на държавните управления, които имат публични връзки с Тайван, понижава, защото Пекин и Тайпе се конкурират за признание от дребни, най-вече небогати страни в Африка, Латинска Америка и южната част на Тихия океан. За тези цели те прибягват до финансова помощ и вложения, отбелязва АП. 

Съединени американски щати и всички европейски страни, като се изключи Ватикана, не поддържат връзки на публично равнище с Тайван. Островът е високотехнологичен и търговски център, само че западните страни имат с него най-вече търговски и неофициални връзки. 

Този месец тайванската президентка Цай Ингвен бе на обиколка в Гватемала и Белиз, с цел да укрепи връзките с дребното държавни управления, които поддържат дипломатически връзки с Тайван. Тогава Цай посети болница в Гватемала, издигната с подаяние от острова. 

По-рано Хондурас разгласи, че открива дипломатически връзки с Пекин, откакто китайска компания изрази предпочитание да построи водноелектрическа централа в страната на стойност 300 милиона $.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР